Vakantie… met een extraatje

Twee weken genieten, chillen, niksen, een deeltje verder de wereld ontdekken. Ik kijk er ontzettend naar uit en toch bekruipt die angst me… what if?

Als sarcoïdosepatiënt leef je van dag tot dag. Je weet niet wat de ochtend brengt, noch of je lichaam ineens weer zal beslissen om tegen te werken. De vakantieplannen en uitstapjes zijn gemaakt in mijn hoofd maar wat als mijn lijf ineens nee zegt?

Doorheen de jaren hebben we onze manier van op vakantie gaan grondig aangepast aan mijn multi-systeemaandoening. De reizen werden iets minder avontuurlijk, de hotels met iets minder trappen, de uitstapjes iets rustiger… Ook nu hebben we een hotel gekozen in Lissabon dat pal in het centrum ligt, met een klein dakzwembad. Eigenlijk vanuit de gedachte dat ik eventueel daar kan blijven en een boekje lezen terwijl mijn man en zoon de stad verkennen. Let op, ik ga de meeste uitstapjes proberen mee te doen maar dat heb ik helaas niet zelf in de hand. Daar beslist mijn lichaam over.

De laatste weken stapelen de ontstekingen zich helaas op. Nek, schouders, kuiten, lies, … pijnlijk en vermoeiend. Afmattend. Zelfs in die mate dat ik het voorbije weekend weer voor een groot deel in de zetel lag. Uitgeteld door de pijn en de medicatie. Aangezien de pijnscheuten en krampen al lange tijd de boventoon voeren, ben ik met mijn arts in overleg om andere medicatie uit te testen, die de maag en nieren minder belast maar wel ontstekingsremmend werkt.

De voorbereiding voor mijn verlof bestaat dus naast het maken van een reiskoffer ook uit het klaarzetten van de dagelijkse medische rommel. Pilletjes die me de dag door helpen en ervoor zorgen dat ik niet totaal verkrampt elk plan weer in de koelkast mag zetten. Ik huiver van al die medicatie en probeer meestal zo weinig mogelijk in te nemen maar soms dwingt de sarcoïdose me om andere beslissingen te nemen.

Mijn lichaam wordt geleefd. En ik leef mee… in goede en kwade tijden.

Mijn echtgenoot, zoon en ik hebben uitstapjes uitgewerkt die het mogelijk moeten maken om maximaal te genieten. Ik hoop zoveel mogelijk al wandelend de stad te verkennen maar dat zien we nog wel. De tram, metro, taxi of een tuk tuk tot zelfs een geleide excursie – iets wat we vroeger quasi nooit deden – zijn nooit ver weg en zullen er mee voor zorgen dat ik het grootste deel ook op verkenning kan. Een plooistoeltje en pijnmedicatie doen hopelijk de rest…

Lissabon… here we come…😎

Wat krachtvoer voor onderweg…😏

3 gedachten over “Vakantie… met een extraatje

  1. Dat is de ellende met onze rot ziekte. Het is heel grillig en je weet nooit wanneer het weer toeslaat en hoe heftig.
    Toch wil ik je een hele fijne vakantie wensen en ik hoop dat je kunt doen wat je gepland hebt.

    Geliked door 1 persoon

  2. Toch een hele mooie vakantie voor jou en hopelijk is de warmte daar goed voor alle pijn en heb je minder last– ook minder vocht in de lucht als hier in ons kikkerlandje.
    Fijne vakantie en genieten voor jullie.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s