Het went niet…

13 juni 2022 heeft voor altijd een triestig randje gekregen. Die dag Rob was jouw verhaal veel te snel gedaan. Jouw hart stopte ermee. Ineens. Een kleine twee maand later betrap ik me erop dat ik nog altijd in gesprek met je ben.

Een vriendschap als de onze is zeldzaam. Eenzelfde chronische aandoening bracht ons bij mekaar maar we werden zoveel meer dan lotgenoten. Vrienden. Maatjes. Een troostende schouder. Een steun en toeverlaat.

Onlangs hadden mijn man en ik covid, Rob. Ondanks alle voorzorgen. We zijn er vrij vlot vanaf geraakt maar voor mij betekende dat wel weer een cortisonekuur om de longen te beschermen. Opnieuw een hoger risico op verdere osteoporose dus. En ook nu blijf ik nog altijd een vervelende kriebel in de keel hebben.

Eind juli trokken we naar Normandië. Nog maar eens. Wat houden we van dat paradijsje op aarde. Jij had daar als ex-militair ook een band mee. Ik had er graag samen nog eens een uitje van kunnen maken.

Ik grijp nog vaak naar de telefoon en denk ‘dat moet ik aan Rob vertellen’ of bij mezelf zeg ‘die meme moet ik hem doorsturen’. Tot de realiteit me weer inhaalt en ik besef dat onze manier van contact houden voortaan anders is. Je blijft bij me in gesprekken met familie, vrienden, je lieve vrouwtje, de sarco-groep en in alles wat mooi is. Een zonsopgang, een regenboog, een bloem die ontluikt, …

De voorbije periode was vrij heftig. Door corona, ontstekingen in schouder en kuiten en een gesprek waarbij ik aanvoelde dat ik in eerste plaats gezien werd als een ‘persoon met een chronische aandoening’ in plaats van ‘iemand met veerkracht’. Het deed me nog maar eens beseffen Rob, dat er werk aan de winkel is! Werk om de beeldvorming van chronisch zieken om te buigen en te vertrekken vanuit ‘wat kan’ in plaats van ‘wat niet’. Dat werk – ook jouw werk – zet ik met plezier verder. En jij zal altijd over mijn schouder meekijken.

2 gedachten over “Het went niet…

  1. Herkenbaar, als iemand er ineens niet meer is, toch ermee blijven praten. Mijn vader overleed toen ik net 26 was, ben nu 60, maar ik praat nog steeds met hem en hij geeft ook altijd antwoord.
    Gewoon doorblijven gaan met Rob te praten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s