Vaarwel lieve Rob

Maandag 13 juni, 9.30 uur. Een telefoon vanuit Nederland. Mijn goede vriend, maatje, klankbord en lotgenoot Rob van Jaarsveld zijn hart is gestopt. Hoe kan een hart van zo’n prachtmens er gewoon mee stoppen? De grond zakt onder mijn voeten weg.

Rob, je was zo ontzettend belangrijk voor mij. We wisten wat we aan mekaar hadden… een beetje ‘in goede en kwade dagen’ over de landsgrenzen heen. Ik leerde je kennen in 2015 toen ik de diagnose sarcoïdose kreeg en op zoek ging naar informatie via het internet. Jij was actief in de Sarco-vereniging in Nederland en wou net hetzelfde als ik… sarcoïdose op de politieke agenda krijgen om zo geld te verzamelen voor onderzoek naar een gezonde kuur. Je was een onmisbare steun en toeverlaat voor veel lotgenoten.

We schreven beiden blogs waarin we over onze ziekte vertelden, de gevolgen ervan voor de familie, ons werk, ons sociaal leven en telkens probeerden we door de wolken de zon te zien. We woonden niet ‘om de hoek’, eerder 182 kilometer van mekaar verwijderd, maar in gedachten was de afstand tussen ons erg klein. Tijdens een ontmoetingsweekend van de Sarco-vereniging in Nederland bleven we samen met Nethanja, Annemiek en onze partners uren kletsen, lachen, genieten. Want ook dat is sarcoïdose… de kleine gelukjes vastgrijpen wanneer ze zich aandienen.

Onze vriendschap werd doorheen de jaren hechter. We kletsten via What’s App, stuurden memes door, hielden er dezelfde droge humor op na, moedigden mekaar aan wanneer er een onderzoek op het programma stond, vloekten over het zoveelste mankement aan ons sarco-lijf, spraken over films, Netflix-series, onze uitstapjes, … Sarcoïdose was nooit ver weg en bepaalde meer dan eens onze agenda maar we bleven zoeken naar manieren om dichtbij te zijn. Het jaar voor corona uitbrak hadden we samen met onze partners en een stel vrienden van ons een heerlijke dag aan de Belgische kust. Nadien moesten we de bezoekjes even on hold zetten. Een pandemie was de spelbreker.

Toen jouw zielsverwant en vrouwke Lub met haar gezondheid sukkelde, zag je daar erg van af. Je was bang haar te verliezen zei je me en ik sprak je via de digitale weg moed in. Ze was nog te zwak om naar België te komen maar wij besloten – eens de grenzen open waren – naar Nederland af te zakken. Wat een dag Rob! De zon was misschien niet 100% van de partij maar toen we jullie zagen en konden knuffelen braken de stralen door. Nadien stuurden we mekaar nog regelmatig foto’s over de bananenplant en palmbomen in jouw tuin, de bloemenzee in de mijne. Tot je een zware griep kreeg waar je maar niet vanaf geraakte en je hart even moeilijk ging doen. Ik maakte me echt zorgen om je. Ook die hindernis leek je echter te nemen. Je werd goed opgevolgd in het ziekenhuis en kon samen met Lub vrij snel weer thuis in je vertrouwde omgeving aansterken. We plaatsen zelfs midden juli 2 daagjes in optie voor een bezoekje aan België. Of zoals je het zelf zei… we moeten altijd voorzichtig positief blijven.

Hoe kon ik weten, maatje, dat die dag in april onze laatste warme omhelzing zou zijn. Het voelt onwerkelijk Rob dat je er niet meer bent. Je hebt zoveel betekend als militair voor je land, als warme mens voor je familie, je vrienden, lotgenoten, de Sarco-vereniging… en voor mij. Mijn leven werd een pak rijker de dag dat jij jezelf voorstelde en de eerste fundamenten van onze vriendschap werden gelegd. Jij én Lub hebben een plekje in ons hart. Dat weet je. Voor eeuwig en altijd.

Ik probeer me nu even voor te stellen wat een leven zonder mijn sarco-lotgenoot, mijn goede vriend, de positivo die alles uit het leven bleef halen ondanks de fysieke ellende en kopzorgen, zal betekenen. Ik heb er vandaag geen antwoord op, Rob.

Bedankt lieve vriend voor wie je voor mij, voor ons was. Als er één ding is waarvoor ik “blij” ben dat ik sarcoïdose heb dan is het wel dat de ziekte ons samenbracht. En we eensgezind besloten om door te gaan, no matter what. Jouw stem zal blijven weerklinken. Daar zorg ik mee voor. Rust nu maar zacht…

4 gedachten over “Vaarwel lieve Rob

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s