Lente vibes

Buiten gebeurt er vanalles. Mensen worden ziek door het coronavirus, helpen actief mee om het te bestrijden, doen er alles aan om ons van voedingsmiddelen te voorzien, de orde te handhaven of geven advies hoe we samen het tij kunnen doen keren.

Eén van de slogans die de voorbije dagen tot treurens toe werd herhaald is ‘blijf in je kot’. En nog hebben sommigen de boodschap niet begrepen. Ze zoeken mekaar op, trekken massaal de natuurparken in waardoor die ook genoodzaakt zijn om te sluiten en blijven lacherig doen over de ernst van deze pandemie.

Wat is er zo moeilijk aan deze boodschap? Waarom willen velen die maar niet begrijpen? En vooral, hoe kan je zo egoïstisch zijn?

Als sarcoïdosepatiënt is de vraag om in je kot te blijven niet zo moeilijk op te volgen. Door onze multi-systeemziekte zijn we vaak gedwongen om thuis te zitten, binnen onze 4 muren. Om geen infecties op te doen of gewoon omdat fysieke verplaatsingen te zwaar zijn wanneer de sarcoïdose weer in alle hevigheid woedt. Wij volgen die boodschap dus ook nauwlettend op. We blijven ‘in ons kot’, houden afstand van alles en iedereen en proberen digitaal in contact te blijven met familie en vrienden. Want laat me duidelijk zijn als wij corona zouden oprapen, wordt het behoorlijk pittig. Een longontsteking krijgen wanneer de longen al zwaar aangetast zijn door je ziekte, de ernst ervan spreekt voor zich.

Dus ja… ik blijf echt in mijn kot. Mijn man doet de noodzakelijke verplaatsingen en houdt zich strikt aan de veiligheidsvoorschriften want leven met een risicopatiënt is geen grapje. Of we laten goederen aan huis leveren. Tal van handelaars en restaurants hebben een take away of thuislevering-service opgestart. Het bewijst nog maar eens hoe inventief een mens kan zijn wanneer de nood hoog is.

Ik voel aan veel mensen dat ze angstig worden, bedrukt zijn of last hebben van die social distancing. Ook bij mij borrelt dat soms wel eens op. Maar ik laat het niet toe om door dergelijke gevoelens verteerd te worden. Door sarcoïdose heb ik geleerd wat het betekent om geïsoleerd te leven en toch een manier te vinden om daarmee om te gaan. Ik probeer in alles een positieve kant te zien en me daar volop op te focussen.

Nu de lente in het land is, ben ik echt in mijn element. Ik ben immers een lente-type volgens kleuranalisten en fleur letterlijk op door het zonlicht en de prachtige kleuren die ik rondom me zie. Blijf in je kot betekent voor mij zoveel als ‘ga eens wandelen in de tuin en kijk hoe alles groeit en bloesemt’. Ik heb gelukkig een tuin waar bloemen en planten vrij spel krijgen en elk jaar vanaf deze periode rustig ontluiken en beetje bij beetje hun pracht tentoonstellen. Neem daar het geluid van vogels bij die bedrijvig nestjes zitten te maken en de eerste vlinders die een rustpauze nemen op een bloem. Gewoon daar naar kijken en luisteren brengt me tot rust.

Heb jij geen tuin of ben je niet zo gefascineerd door bloemen en planten? Geen probleem. Het gaat erom dat je in deze tijden iets zoekt wat je gelukkig maakt, rust geeft. Dat kan een boek lezen, tekenen, knutselen, een hobby terug opnemen, koken, … zijn.

Als sarcoïdosepatiënt heb ik echt moeten leren om niet alleen met die ziekte en de gevolgen ervan bezig te zijn maar wel met wat ik nog wel kan en wat me energie geeft. Die kennis komt me vandaag goed van pas. Ik volg het nieuws heel secuur maar ik laat het mijn manier van leven niet in de tang houden. Ik ben er digitaal voor anderen die nood hebben aan een gesprek maar ik weiger mee te gaan in het doemdenken. Ik probeer hun focus te verleggen naar andere zaken zodat ze niet constant bezig zijn met “what if”. En ik stuur af en toe een mopje door want zelfs in tijden van corona blijft humor het beste medicijn.

Heb ik er dan echt geen last van? Tuurlijk wel! Ik zit in een risicogroep, mijn ouders en schoonouders ook. Wij moeten dus alle voorzorgsmaatregelen nemen om zo goed mogelijk beschermd te blijven en zitten daarom nog meer dan anders in onze cocon. Maar ik weet dat op een dag dat veilige omhulsel zal ontpoppen en de wereld zal ontwaken uit deze kwade droom. Naar die dag kijk ik uit. En in de tussentijd maak ik nog een extra wandeling door mijn tuin…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s