Corona-burgerzin

Met verbazing heb ik de voorbije dagen de media gevolgd en vooral de vele handelingen en reacties van mensen die helaas soms ingegeven zijn door zuiver egoïsme en getuigen van weinig burgerzin.

Ieder van ons dacht oorspronkelijk ‘ach, het zal wel in Italië en China blijven’ of ‘het zal zo’n vaart niet lopen’ of ‘het is minder erg dan het lijkt’ maar die fase zijn we intussen al lang voorbij. Of tenminste, dat zou moeten…. Virologen, politici, dokters, verplegers, … iedereen geeft duidelijk aan hoe gevaarlijk COVID-19 is én vooral hoe snel het als een sluipend gif verder kruipt. Voldoende afstand houden, ‘in je kot’ blijven, de kwetsbare groepen beschermen door zelf je verantwoordelijkheid op te nemen en vooral ook rustig blijven in deze chaotische periode… De maatregelen die de regering eind deze week afkondigde, kwamen geen dag te vroeg. Enkele fijne initiatieven om de lokale handelaars te helpen zagen in mijn omgeving het daglicht. Take away werd nog hipper dan hip. Een lokale radio organiseerde speciaal voor bewoners van een woonzorgcentrum een uitzending met verzoekplaatjes. Alles om de fysieke kloof die er nu bestaat te dichten door warmte, steun en genegenheid.

Tot er ook beelden verschenen in kranten, op televisie, op sociale media van mensen die mekaar bijna tot bloedens toe zouden slaan voor toiletpapier, die net voor de sluitingsperiode van cafés nog snel een lockdown-party moesten organiseren en die nog elders gingen winkelen ‘want daar kan het gelukkig nog wel’. Eerlijk, ik snapte er niks meer van. Hadden deze mensen er dan echt niks van begrepen? Hoeveel besmettingen zijn er meer ‘dankzij’ de “feestjes” die vrijdag nog georganiseerd werden en waar iedereen op mekaar gepropt stond? Hoe dom kan je zijn als je op nationale televisie al lachend verkondigt dat de feestjes dan verder bij jou en je vrienden thuis zullen doorgaan? Hoe laag ben je gevallen wanneer je begint te vechten voor toiletpapier of wat rijst terwijl de winkelketens zelfs met filmpjes bewijzen dat er echt voldoende stock is én je hiermee ook kwetsbare groepen verder in de problemen brengt?

En vooral… hoe weinig burgerzin kan je hebben wanneer je in deze Corona-tijd niks au sérieux neemt en gewoon aan je eigen pleziertjes denkt?

Ik ben een risicopatiënt. Mijn multi-systeemziekte sarcoïdose heeft onder meer mijn longen aangetast. Ik moet me jaarlijks laten inenten tegen de griep, heb ook een pneumokokkenvaccin gehad en wordt van heel dichtbij opgevolgd. Bij elke opstoot kan er bijkomende schade zijn aan organen en moet er snel gehandeld worden. Bloedafnames, corticosteroïden, ontstekingsremmers …. het behoort tot mijn manier van leven, willen of niet.

Ik ben van nature totaal niet angstig ingesteld en ook nu probeer ik de kalmte te bewaren. Maar ik snap de ernst van de zaak. Voor mij, voor lotgenoten, voor andere risicopatiënten, voor ouderen én voor iedereen die niet voldoende voorzorgen neemt. Zelfs hier thuis is mekaar een kus geven momenteel een NO GO en staan zeep en handdoekjes in elke ruimte binnen handbereik. Het enige wat we vandaag kunnen doen, is verstandig reageren en begrijpen dat we mekaars leven in onze handen hebben. Vind je het niet nodig om jezelf te beschermen? Geen probleem, maar doe het dan voor je medemens. Doe het voor mij. Als ik besmet word met dit virus heb ik onmiddellijk een ernstige longontsteking en met de capaciteit van mijn longen die er door mijn ziekte nog in mijn lichaam overblijft, belooft het dan vrij pittig te worden. Doe het voor mijn mama die ernstige longproblemen heeft gekregen door een verkeerde behandeling en aan de beterhand is, maar wel nog heel fragiel. Doe het voor mijn schoonma die nu in het ziekenhuis ligt en geen bezoek meer mag ontvangen. Doe het voor de verplegers of dokters waarmee je in contact kan komen en die nu lange dagen maken om mensen te helpen en samen de strijd tegen dit virus aangaan.

Doe het omdat je blijk geeft van burgerzin.

Aan al die partygangers die nog lacherig doen over Corona en vooral hun feestjes gaan missen: jullie spelen met ons en jullie leven. Jullie zorgen ervoor dat het virus vrij spel krijgt en zich in razende vaart verder kan verspreiden. Jullie handelingen getuigen van een laksheid die zijn gelijke niet kent. Denk voor één keer niet aan jezelf. Help actief mee om Corona snel én efficiënt uit te roeien door je verantwoordelijkheid op te nemen. Jij hebt dit mee in handen. Dus blijf in je kot en stel dat feestje even uit. Maak er voor mijn part een AFTER CORONA PARTY van!

 

 

2 gedachten over “Corona-burgerzin

 1. Tja, what can I say? Het is hier niet anders, en dus zie je hoe wij als risicodragende groep kijken. Met zorg. En terecht.
  Wij zijn ook jong en onbezonnen geweest, maar dit gedrag is verre van onbezonnen. Het is blind kuddegedrag, onverantwoordelijk erbij willen horen.
  Ik hou mijn hart vast…
  Keep safe!
  X R

  Geliked door 1 persoon

 2. Jij was de eerste aan wie ik dacht toen die alles losbrak…
  Ik ben verbijsterd door zoveel domheid en gebrek aan inzicht (of weerstand tegen informatie), maar tegelijk ben ik ook niet echt verbaasd. Tijden als deze brengen het mooiste in de mens naar boven, maar jammer genoeg ook het slechtste. En voor stupiditeit en egoïsme bestaat er voorlopig geen vaccin. Het blijft zo jammer dan mensen eerst moeten voelen dat het ernst is (voor henzelf) voor ze het als ernstig beginnen behandelen. Maar dan is het vaak al veel te laat. De persoon die het woord mensdom bedacht, had echt wel gelijk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s