Kerstgedachte

Met Kerst wens ik niet veel. Gewoon rust en stabiliteit. En een sprankeltje geluk voor iedereen die ik graag zie.

Ik hoef geen dure cadeautjes onder de kerstboom, geen uitbundige feestjes of overvloedige maaltijden. Ik hoop gewoon dat de sarcoïdose me een momentje rust gunt zodat ik kan genieten van de fijne momenten met mijn gezin en familie. En even stilstaan bij waar het echt om draait.

Vreemd genoeg doet ziek worden echt wel iets met een mens. Ik bedoel niet enkel de medische ellende die zich vlotjes via mijn bloedbanen ongewenst in mijn lichaam verspreidt. Leven met een chronische aandoening doet je verplicht ook nadenken over waar je mee bezig bent. En die zelfreflectie kan verhelderend zijn… believe me. Hoeveel zinloze tijd gaat er niet naar steriele gesprekken, onnodige stress, doelloze piekermomenten? Of wordt besteed aan mensen waarvan je heel goed weet dat jij altijd degene bent die de ‘vriendschap’ in gang moet houden om uiteindelijk vast te stellen dat het niet meer dan een luchtbel was?

Sarcoïdose heeft me de ogen geopend en geleerd alles in de juiste proportie te zien. En enkel mijn energie te besteden aan datgene waar ik zelf voldoening uit haal. Dat zijn geen materiële dingen, maar wel mensen waarbij ik me gelukkig voel. Tot rust kan komen. Die begrijpen dat ik geen ‘showke’ opvoer maar perfect aanvoelen wanneer het moeilijk gaat en ik dat extra steuntje in de rug soms broodnodig heb. Die weten wanneer ik me wel goed voel en op dat moment bereid zijn om alles te laten vallen en er samen met mij op uit te trekken en heel even gek te doen. Ik heb gelukkig enkele mensen – gezin, familieleden, vrienden – die me met warmte omringen en er altijd voor mij zijn. En ik voor hen.

Onder de kerstboom ligt dit jaar voor elk van hen een deeltje van mijn hart. Dat is het mooiste geschenk dat je iemand kan geven. Oprechte liefde en genegenheid. Een luisterend oor, een sterke schouder en tijd. Om samen te genieten, te lachen, plannen te maken en te huilen.

Jezelf kunnen zijn in goede én kwade dagen… dat is waar kerst om draait.

6 gedachten over “Kerstgedachte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s