Topadvies

Gisterenavond maakte mijn hart een vreugdesprongetje. Neen, niet omdat ik plezier beleefde om naar de ellende te kijken van andere mensen. Maar wel omdat er in het nieuwe seizoen van Topdokters op Vier (België) in primetime een patiënt gevolgd werd met sarcoïdose.

Het was niet langer dokter House waar onze geheimzinnige ziekte soms ter sprake kwam als alle andere mogelijke diagnoses werden uitgesloten, maar wel een dokter die op de Belgische televisie uitleg gaf over het wel en wee van haar patiënt. Een belangrijke stap in de verdere herkenning en bekendmaking van onze eigenaardige systeemaandoening.

Ik leefde mee met William toen hij vertelde hoe ontzettend moe en uitgeput hij zich voelde. Hoe hij hoopte op een efficiënte kuur en weer een resem onderzoeken moest ondergaan om de toestand in zijn longen te analyseren. Het gevoel van overgeleverd te zijn aan de wetenschap om toch maar een oplossing te vinden. Van dag in, dag uit in wachtzalen plaats te nemen wachtende op het eerstvolgende onderzoek. Dat totaal gevoel van machteloosheid dat je soms overmant omdat je geen vat krijgt op die grillige sarcobeestjes… en toch zo graag de draad van je vroegere leventje zou willen oppikken.

Het voelde zo herkenbaar. Zo pijnlijk ook. Want elke grimas die hij trok, begreep ik.

En toch was ik ook oprecht gelukkig omdat Vier besloten heeft ook zo’n complexe aandoening bespreekbaar te maken via een topdokter. Om op die manier aandacht te vestigen op een ziekte die ons in de ban houdt. Soms rustig is en soms in alle hevigheid losbarst.

Ik had voor William, net als voor jullie allemaal inclusief mezelf, zoveel liever gehad dat wij geen sarco hadden. Maar het feit dat deze aandoening internationaal steeds meer uit de taboesfeer verdwijnt is een overwinning op zich.

Dergelijke primetime programma’s maken gezondheidsissues plots niet meer zo “ver van je bed”. Het viel me op hoeveel berichtjes ik gisteren tijdens de uitzending kreeg over: “hey, het gaat in Topdokters over sarcoïdose!”.

De buzz werkt en dat is wat we nodig hebben. Aandacht, erkenning, bevestiging en middelen om te zoeken naar een gezonde kuur!

2 gedachten over “Topadvies

  1. Super, ik zal eens kijken of ik het via de schotel terug kan kijken.
    Niet alleen bij House heeft men het over sarco, ook Vance, de directeur van NCIS heeft sarco. Dat werd een keer gezegd omdat hij zo moe is. Helaas doen ze er verder niks mee, bij House eigenlijk ook niet, maar daar wordt het wél steeds ter sprake gebracht.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s