Doos van Pandora

Pilletje hier, pilletje daar, pilletje overal… ik ben de tel stilaan kwijtgeraakt. In “topmomenten”🤔 ofte wanneer de beestjes vanbinnen weer volop van jetje geven zit ik rond de 12 pillen per dag. En daar zijn de corticosteroïden – indien een nieuwe kuur nodig blijkt – nog niet bij gerekend.

Onlangs heb ik me een vernuftig systeem aangeschaft. Een cadeautje voor mezelf. Want jawel… ook op ons, “chronische wondertjes”, speelt de industrie vlot in. Ik ben de trotse eigenaar van een doosje met aanduiding per dag. Meer nog, ik kan de onderdelen apart meenemen en als je alles mooi stapelt neemt het volledig artikel bijna geen plaats in. Net 230 gram om precies te zijn, inclusief de medicatie. Een verwaarloosbaar gewicht dus in je reiskoffer.😉 Maar o zo cruciaal.

Het is een administratie op zich. Mijn pillendoosje of zeg maar eerder pillencontainer en ikzelf gaan overal samen naartoe. Op uitstap, een weekendje weg, naar het werk… overal ben ik vergezeld door mijn “BFF”. Want zonder dat pillendoosje zou mijn dag er wellicht helemaal anders uitzien.

Onvoorstelbaar hoe je leven door zo’n systeemaandoening en de uitlopers ervan van vandaag op morgen totaal op zijn kop kan worden gezet. Ik die radicaal tegen het gebruik van veel medicatie was, die enkel in een worst case scenario een pilletje nam en geen onnodige spuiten liet zetten. Diezelfde ik is op een dag wakker geworden in een ander lichaam en is sindsdien een medisch proefkonijn. Medicatie voor het hart, de darmen, de blaas, de longen, de lever, gewrichtspijnen… noem maar op. En niet te vergeten de medicatie voor de maag om dat orgaan in de mate van het mogelijke tegen alle medische rotzooi te beschermen. Dit alles gespijsd met de jaarlijkse griepprik en een pneumokokkenvaccin.

Sommige medicijnen zijn blijvertjes of natuurlijke vitaminen. Andere moeten worden getest op dit sarco-lichaam. Reageer ik er goed op en wordt de pijn of de ontsteking minder? Top! In het andere geval gaat de zoektocht verder en verschijnt er een nieuw kleurtje in mijn doos.

Ik heb er intussen zelfs een spelletje van gemaakt. “Wat is het?”, een beetje vergelijkbaar aan het overbekende “Wie is het?”. Niks leuker dan een pilletje zonder omhulsel uit het doosje te nemen en je af te vragen waarvoor het dient. Het moet gezegd de farmaceutische industrie is vindingrijk. Kleurtjes, vormpjes, capsules, … waar blijven ze de inspiratie halen? Maar… het helpt. Ik weet perfect wat er in mijn doosje zit en waarvoor het dient.

Bij elk onderzoek, elke controle vraag ik steevast of het nog nodig is dat ik medicijn x, y of z blijf nemen. Zelden kan er iets van het lijstje geschrapt worden. Meestal komt er weer eentje bij en wordt het nog wat meer drummen in die pillendoos.

De laatste tijd begin ik me meer en meer te verdiepen in natuurlijke geneeswijzen. Supplementen, natuurlijke ontstekingsremmers, drukpuntmassages… noem maar op. Tot zelfs lectuur waarin gesteld wordt dat je jezelf kan genezen door je mindset te veranderen.

Volgens mij ligt de waarheid ergens in het midden. Het gaat erom een goed evenwicht te vinden tussen medische noodzakelijke hulpmiddelen en natuurlijke sterkmakers. Ik ben na al die jaren nog altijd op zoek naar de mix die voor mijn lichaam het beste werkt. Maar ik geef niet op.

Ooit komt er een dag waarop ik mijn grenzen perfect kan inschatten alvorens een nieuwe ontsteking de kop op steekt, mijn mogelijkheden maximaal kan grijpen en die pillendoos tot een “doosje” kan herleiden. Ooit….

2 gedachten over “Doos van Pandora

  1. Holy crap… Da’s een verzameling! Ben blij dat ik die fase voorbij ben; nu nog 5 pillekes per dag, en mijn maandelijks sapje om mijn lijf in het gareel te houden.
    Slimme aankoop; daar ga je plezier van hebben (als je al van plezier kunt spreken).

    Like

    1. Gelukkig enkel wanneer ‘de nood het hoogst is’ en ik enkele ontstekingen te lijf moet gaan. Anders is 5 ook een gemiddeld getal. 😉 En mijn doelstelling is dat nog meer naar beneden te krijgen of tenminste te vervangen met natuurlijke supplementen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s