Vlekjes

Ook dit is sarcoïdose. Naast de kwaaltjes aan longen, lever, spieren en gewrichten kreeg ik er de voorbije maanden gratis en voor niks enkele vlekjes bij. De twijfel maakte zich meester over me… zou het?

Kleine verkleurde kringen die soms donkerder werden van kleur. Eerst eentje. Dan twee… aanvankelijk schonk ik er weinig aandacht aan. Maar toen de tweede vlek zich spontaan manifesteerde besloot ik toch maar eens een dermatoloog te raadplegen.

Sarcoïdose op de huid is naar ik gelezen heb geen pretje en moet snel met corticosteroïden behandeld worden. Voor zover mogelijk én om de schade te beperken.

Ik dus naar mijn vertrouwde dermatoloog. De wildste scenario’s gingen al door mijn hoofd. “Lap! Nu heeft de sarcoïdose zich ook op mijn huid gezet. Wat als het op mijn gezicht komt? Wat als de verkleurde spot uitdeint tot een olievlek?” Het moet gezegd… ik was best ongerust.

En toen kwam het verdict van de dokter. Lentigo senilis. Euhm… Watte? “Het is geen sarcoïdose mevrouw dus u hoeft zich niet ongerust te maken. Het is… een ouderdomsvlek en uw huid heeft daar blijkbaar wel aanleg voor.” Pardon? Een ouderdomsvlek. Dat kan toch helemaal niet? Ik ben toch bijlange niet zo oud?

Ik wist even niet of ik gelukkig moest zijn omdat ik net vernomen had dat het geen sarco was, dan wel triest omdat de eerste tekenen van ouderdom hebben ingezet.

Maar eerlijk. Ik vind ze wel iets hebben die twee kleine uit de kluiten gewassen sproeten. Ze maken me uniek. Ja zelfs blij. Ze hebben me immers een belangrijke les geleerd. Niet elk mankementje is gerelateerd aan sarcoïdose. En als je jaren in de medische mallemolen zit om de evolutie van je ziekte op te volgen, durf je dat wel eens uit het oog verliezen.

Mijn twee schattige rondjes hebben me bewezen dat ik ondanks mijn systeemaandoening toch net zoals iedereen ben. Ook ik word stilaan wat ouder en de eerste tekenen daarvan hebben zich discreet in mijn huid gegraveerd. Mijn twee lentigo’s senilis. Fijn dat jullie me even wakker hebben geschud.

Ik ben zoveel meer dan sarco dat hebben die ronde bruine rakkertjes me nu wel duidelijk gemaakt.

Op zoek dus naar een crème voor… ouderdomsvlekken.😉

3 gedachten over “Vlekjes

  1. Herkenbaar. Ik heb beide: sarco in de huid én ouderdomsvlekjes. Ben 56 en vind mezelf nog niet oud. Het verschil tussen beiden ken ik gelukkig goed.
    Geniet maar van je onschuldige vlekjes. Die kunnen geen kwaad.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s