Pneum-ok

Ik ben totaal geen voorstander van “preventieve medicatie”, ofte een pilletje nemen tegen iets dat wel eens zou kunnen uitbreken of “in de lucht” zit. En toen mijn longspecialist me enkele maanden geleden aanraadde om met mijn systeemaandoening best een pneumokokkenvaccin te zetten om mijn longen extra te beschermen had ik toch enige reserve.

Als sarcoïdosepatiënt neem je sowieso al een gevarieerde cocktail aan medicatie. Van corticosteroïden tot ontstekingsremmers of pijnstillers. Dus elk medicijn extra is er voor mij eentje te veel.

Maar wat als zo’n vaccin me zou helpen om die geteisterde longen wat te beschermen?

Pneumokokken kunnen immers leiden tot luchtwegeninfecties, sinusitis, longontsteking, hersenvliesontsteking of zelfs bloedvergiftiging. Mijn zoon heeft op driejarige leeftijd een zware infectie gehad en drie weken in het ziekenhuis moeten verblijven inclusief een operatie. Ik weet dus welke schade de Streptococcus pneumoniae kan veroorzaken en eerlijk… dat hoef ik er niet meer bij. Die sarco-beestjes het hoofd bieden is al ruim voldoende.

Ik heb me de voorbije maanden dus de nodige inentingen laten zetten en hopelijk zo een beschermend deken voor mezelf gecreëerd. En warempel…. ik heb het gevoel dat het werkt. Terwijl ik anders regelmatig sinusitis heb zelfs in de zomermaanden of longen die zitten te pruttelen alsof ik thee aan het zetten ben, blijf ik voorlopig van die ellende gespaard. Akkoord, de herfst en winter zijn nog niet in het land wat ongetwijfeld weer voor enkele ontstekingen zal zorgen maar toch ben ik gematigd positief.

Als die inenting me de voorbije maanden op de goede weg heeft geholpen, waarom dan ook niet tijdens de koude maanden?

Ik wil er alleszins graag in geloven.

Een gedachte over “Pneum-ok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s