Kwali-tijd

Het voelt wat vreemd aan. Dit is de eerste keer sinds ik begonnen ben met werken én ook sedert ik de diagnose sarcoïdose kreeg dat ik bewust enkele extra vakantiedagen opneem… gewoon voor mezelf. Een moment dat ik mijn lichaam gun om tot rust te komen zodat de vele pijntjes en ongemakken weer naar een aanvaardbaar niveau kunnen zakken.

En ja… ik voel me er best schuldig over. Ik vind het vreemd hier doelloos thuis te zitten terwijl ik hopen werk heb en mijn echtgenoot ook dagelijks in de weer is. Ik voel me er zelfs wat ongemakkelijk bij. Te meer omdat ik opgegroeid ben in een warme omgeving waar ook veel aandacht ging naar zelfontplooiing en hard werk. Een mantra waarmee ik nog elke dag leef en ook mijn zoon in tracht te begeleiden. Je krijgt niets voor niets in dit leven. Dat is me met de paplepel ingegeven en daar geloof ik vandaag nog altijd in.

Maar op die paplepel zat ook ‘aandacht hebben voor jezelf’. Ook dat tracht ik hem bij te brengen. Zelfs al heb ik daar zelf de voorbije jaren zwaar tegen gezondigd. Ik draaf maar door, wil altijd iets nieuws aanpakken en zit met 1001 ideetjes in mijn hoofd die ik graag uitgewerkt wil zien, professioneel én privé. En tot enkele jaren terug kon die motor van me ook dat verschroeiend tempo aan.

Tot sarcoïdose om de hoek kwam kijken.

Ineens werd mijn vlotte sportmotor een tuffende diesel en kreeg ik de boel met de beste wil van de wereld vaak niet meer vlot aan de gang. Een heuse confrontatie met mezelf én met het lichaam waarin ik verder moest. Een leerproces met vallen en opstaan, tot op vandaag. Maar ik ben stilaan een kampioen geworden in relativeren. Ik pieker nog wel – de aard van het beestje nietwaar – maar ik relativeer ook veel meer dan vroeger. Ik kan alles meer in perspectief plaatsen en het drama distilleren uit wat écht telt. Dat is  zowel professioneel als privé al heel waardevol gebleken én ja, daar ben ik mijn sarcoïdose dankbaar voor.

Maar nu ik die paar extra daagjes kwali-tijd voor mezelf neem, loert de vertwijfeling weer om de hoek. Mijn genenstelsel zit niet zo in elkaar dat ik rust neem als ik moe ben. Neen, ik ga normaal gewoon door en zweet het nadien wel uit. En toch lijk ik doorheen de sarco-jaren slimmer te worden. Ondanks alle twijfels, misschien zelfs vooroordelen van anderen, heb ik voor mezelf  én in overleg met mijn gezin besloten dat ik nu bewust enkele dagen rusttijd inbouw. ‘Niks moet’-dagen waarop ik vooral ga proberen echt naar mijn lichaam te luisteren. Ik hoop dat hierdoor de achillespeesontsteking die me al sinds eind 2017 parten speelt de tijd zal krijgen om te helen en mijn gewrichts- en spierpijnen wat zullen afnemen.

Het voelt als afkicken. We zijn intussen 13u30 en de eerste verschijnselen beginnen al op te treden. Ik begin ostentatief mijn e-mail na te kijken, mijn gsm te checken, heen en weer te wandelen in huis me afvragend ‘wat ik ga doen’ terwijl eigenlijk niks moet. En toch zet ik door. Ook al zitten mijn lichaam en geest momenteel in een pittig debat verwikkeld, ik heb mezelf voorgenomen om deze vrije tijd aan te grijpen om mijn sarco-lijf wat extra zuurstof te gunnen. Even door die zure appel bijten dus.

En nu… ga ik wat in de zetel liggen met een boekje. Oh mijn God, en dat midden op de dag… 😉

hond-bank-afleren-300x203

2 gedachten over “Kwali-tijd

  1. Wat fijn dat je dat doet. Ik heb er ook altijd veel moeite mee gehad om verplicht de rust te nemen die het lijf nodig heeft. Mijn gezin dwong me dan vaak terug naar de bank en dan moest ik gaan liggen. Dan hoorde ik dat zij nog bezig zijn en ik lag daar maar te liggen. Erg zwaar om dan niks te doen.
    Nu zijn we een paar jaar verder en nu heb ik geleerd om zélf ook te stoppen als mijn lijf zegt die rust nodig te hebben. Elke middag ga ik rond 13:30 liggen en dan slaap ik een uurtje. En zelfs al slaap ik niet, ik blijf liggen met de ogen dicht en kom toch tot rust. Het doet mijn lijf goed.
    Succes met rusten. Knuffel van me.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s