Geluksbrengers

20180501_105904Eigenlijk kan de Sarcoidosis Awareness Month niet perfecter eindigen dan op 30 april. Want 1 mei is de Dag van de Arbeid maar meer nog de dag waarop iedereen mekaar meiklokjes schenkt. En laat nu net een meiklokje het symbool van geluk zijn.

Wanneer je iemand een boeketje meiklokjes geeft, betekent dat zoveel als dat je die persoon veel voorspoed, tonnen geluk en oprechte liefde toewenst. Een eeuwenoud gebruikt dat zijn oorsprong vindt in 1561 bij de Franse koning Charles IX. Hij kreeg op 1 mei een boeketje meiklokjes van een gulle schenker om hem geluk en voorspoed te wensen en was erg gecharmeerd door dat gebaar. Hij vond het zo’n fijne gedachte dat hij vanaf dan jaarlijks zijn hofdames meiklokjes gaf om hen geluk te brengen.

Het kan toch geen toeval zijn dat de maand waarin overal ter wereld meer aandacht wordt gevraagd voor sarcoïdose eindigt en een nieuwe maand begint waarin we geluksbrengers uitdelen? Want dat is toch waar we met z’n allen een beetje op hopen. Dat zonnestraaltje geluk waardoor de aanvallen van sarcoïdose in ons lichaam minder hevig worden, de schade aan onze ingewanden beperkt blijft en we de kans krijgen om het leven terug met beide handen vast te grijpen?

Wanneer je in een lichaam zit dat plots z’n eigen weg gaat, een cocon waar je niks meer aan te zeggen hebt maar die je zoveel als mogelijk moet beschermen om verdere schade te voorkomen, dan verlang je enkel naar een relatieve periode van rust. Een moment waarop je ontwaakt en je lichaam niet overal pijn doet, een dag waarop je niet weer tegen je eigen grenzen aanloopt, een avond waarop je niet uitgeteld in de zetel ligt omdat je energieniveau onder nul is gezakt.

Vroeger vond ik het nogal een standaard uitspraak wanneer iemand me van oud naar nieuw een goede gezondheid én veel geluk toewenste. Nu begrijp ik dat het geen holle, nietszeggende wens was, maar eigenlijk de essentie waar het allemaal om draait.

Gezondheid én geluk.

Op 1 mei wens ik iedereen veel geluk, voorspoed én een goede gezondheid. En in het bijzonder mijn lotgenoten/vrienden die net als ik elke dag proberen te genieten van kleine geluksmomenten die ons de systeemaandoening even doen vergeten. “Being happy doesn’ mean that everything is perfect, it means you’ve decided to look beyond the imperfections.”

Maak er een fijne geluksdag van!

 

Een gedachte over “Geluksbrengers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s