Levensbelang

Goed nieuws in mijn mailbox vandaag. Ik heb officieel de bevestiging gekregen dat ik orgaandonor mag worden. Met een systeemaandoening zoals sarcoïdose niet evident maar wat ben ik blij dat ik de kans krijg om dat ‘levensbelang’rijke papiertje in te vullen.

Ik vreesde er eerlijk gezegd wat voor omdat ik ooit al te horen kreeg dat ik geen bloed mag geven, ondanks mijn zeer zeldzame bloedgroep O-. Vandaar dat ik me verder bevraagd heb bij Gezondheid België. Ik kreeg de melding dat er geen tegenindicatie is voor orgaandonatie, zelfs niet met sarcoïdose. Natuurlijk wordt op het moment van mogelijke donatie elk orgaan eerst grondig onderzocht en zal ik dus nooit zeker zijn dat een onderdeel van me ‘bruikbaar’ was maar er is geen bezwaar om het documentje in te vullen. En dat betekent veel voor me.

Elke keer ik een oproep zie om bloed te geven, met een specifieke vraag voor zeldzame bloedgroepen zoals O-, bloedt mijn hart. Ik weet dat het in mijn aders stroomt en toch kan of mag ik er niemand mee verder helpen. Te begrijpen natuurlijk gezien de ontstekingswaarde die erin huist maar moeilijk verteerbaar voor een sociaal geëngageerd iemand als ik.

Na enige lectuur over orgaandonatie vond ik nergens een sluitend antwoord op mijn vraag: “Mag ik dat papiertje invullen of niet?” Ik heb me verder geïnformeerd en het blijkt dus dat ik dit wel degelijk mag doen. Dat betekent heel veel voor me. Het houdt in dat ik na mijn dood hopelijk anderen verder kan helpen met deeltjes van me die nog intact zijn. Als je weet hoe cruciaal zo’n orgaan kan zijn dan ben ik gelukkig te weten dat ik misschien kan bijdragen tot een beter leven voor iemand die het moeilijk heeft. Dat mijn chronische ziekte me niet verhinderd heeft mijn sociaal engagement waar te maken.

Misschien lijkt het vreemd dat het me zo bezighoudt maar als je zelf ziek bent, besef je pas echt hoe waardevol een goede gezondheid is. Niks is belangrijker dan je goed voelen in je vel, niet belemmerd door ongemakken, pijn of organen die niet goed functioneren. Ik hoop dat een deeltje van me ooit onder een loep mag liggen en dat een laborant na grondig onderzoek bevestigend kan knikken: “Ja, dit is een goede én gezonde match.”

Maar voorlopig geniet ik graag zelf nog even van het hier en nu….

7 gedachten over “Levensbelang

   1. Klopt, doen ze hier ook. Paar jaar geleden begreep ik dat we als sarco patiënt geen donor meer mogen zijn en heb dus nee moeten zeggen.

    Like

 1. Dan hebben we ook nog eens dezelfde zeldzame bloedgroep (die ik ook niet mag afgeven)… Alweer een gemene deler. Steeds meer zaken binden ons kennelijk.
  Orgaandonor ben ik nog steeds, maar mijn attest zegt eigenlijk “niets meer goed genoeg om te delen”. Ik ben er nog niet uit wat ik er mee aan moet. #komttijdkomtraad.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s