Vrieskou

Vrieskou en longproblemen…. geen perfecte match. Iemand met een volledig paar gezonde longen heeft het al moeilijk om vlot te ademen bij temperaturen onder nul. Voor iemand met een blaasbalg die niet meer optimaal functioneert is het een nog grotere uitdaging.

Vanochtend toen ik buitenstapte kwam de koude me in alle hevigheid tegemoet. Temperaturen tot -5°C. Ofte ijs- en ijskoud. Ik hoor graag van anderen hoe gezond zo’n lucht wel is. De microben en insectjes gaan dood en er zou “meer lucht” zijn.

Waarom voel ik me dan eerder zoals mijn krokusjes en veel te vroege paasbloemen in de tuin die deze nieuwe ijstijd niet meer hadden verwacht. Ze staan er troosteloos en verkleumd bij en gebruiken al hun energie om deze temperaturen toch het hoofd te bieden.

Ik heb een extra warme trui aangetrokken, een dikke sjaal, een muts en een jas waarmee ik naar de Noordpool kan vertrekken. En toch… eens ik me buiten de vertrouwde nestwarmte begeef, voelt het onmiddellijk ongemakkellijk aan. Mijn longen doen het de laatste tijd iets beter en dat wil ik ook zo houden. Ik hoef geen spelbreker zoals deze koude die mijn longen opnieuw op de proef stelt. Alles in mijn lichaam protesteert en ik probeer met meerdere lagen kleding een extra beschermlaag te creëren.

De komende dagen zakt de temperatuur nog dieper onder nul. Hopelijk reageren mijn longen hier niet te negatief op en worden die granuloomhaarden hierdoor weer niet aangewakkerd.

Toch nog maar een extra sjaal dan?

2 gedachten over “Vrieskou

  1. Wat spijt me dat voor je. Volgens mij ben ik één van de weinigen die echt super blij is met dit weer. Nu geen pijn, wel goed kunnen ademen.
    Gelukkig voor iedereen die last heeft van dit weer, het duurt niet lang en ik hoop dat je snel weer goed kunt ademen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s