Beu-dag

Opstaan en ondervinden, dit zit niet goed. Niks zit goed. Alles is verkrampt en doet pijn. Wat haat ik dit gevoel van onmacht. En ondanks 2,5 jaar sarco in mijn lijf en leden raak ik het nog altijd niet gewoon. Vooral uit bed komen is zwaar. Onmenselijk zwaar. Het is een voortdurende, ongelijke strijd voeren tussen lichaam en geest.

Wakker worden en paniekerig nadenken ‘hoe geraak ik deftig uit dit bed?’ omdat je voelt dat alles pijn doet, stram is of ontstoken. Hoe vermoeiend is het om ’s ochtends je ogen te openen en te voelen dat iets weer niet klopt. Hoe beangstigend ook omdat je pas echt weet hoe erg je er die dag aan toe bent wanneer je beide voeten de grond raken en je angstvallig naar je evenwicht moet zoeken. Om dan al schuifelend richting de badkamer te trekken. Ik lijk bij momenten wel een oude vrouw. Ik denk zelfs dat die nog vlotter ‘in gang’ komen dan ik. En ik haat het…. echt. Met elke vezel van mijn lijf.

Ik haat wat sarcoïdose met mijn lichaam doet. En vooral hoe het mijn bewegingsvrijheid schrijnend beperkt. Aangezien ik momenteel verschillende ontstekingen in mijn lichaam heb – van de knie, tot de pols, de nek en de hiel – en alles verspreid is over dit vermoeide én ook wel vermoeiende lijf, is het soms echt een opdracht om gewoon al uit een ligbad te geraken. Want hoe kan je uit een badkuip kruipen wanneer links en rechts op verschillende plaatsen alles tegenwerkt. Je hebt op zo’n moment geen volledige controle meer over je lichaam, moet je aan de badrand vasthouden en hopen dat je niet uitschuift. Neen dus, momenteel dan maar een douche… tot die ontstekingen weer wat zijn weggeëbd. Intensieve behandelingen met kinesitherapie en ontstekingsremmers. Fingers crossed dat het snel werkt.

Vandaag is weer zo’n beu-dag… alles is stijf, moe, stram. Ik heb mijn eerste cold packs en dosis ontstekingsremmers al achter de rug. Het boeltje draait weer wat vlotter dan bij het ontwaken maar bijlange niet hoe ik het zou willen, noch hoe het op mijn leeftijd zou moeten zijn. Elke dag leven met pijn verandert je. Het dwingt je om anders te gaan denken. Het leert je hoofdzaken van bijzaken scheiden, focussen op wat belangrijk is en alle ballast radicaal overboord te gooien. Maar het verhindert je ook vaak om te genieten van het hier en nu. Soms krijg ik de opmerking: “Ik zou het niet kunnen zoals jij, elke dag pijn hebben en toch gewoon doorgaan.” En dan denk ik…. ach, ik kan het vaak ook niet maar ik heb ook niet de luxe om het “niet te kunnen”. Om mezelf zo gezond mogelijk te houden – fysiek én mentaal – moet ik doorbijten elke dag opnieuw. Meer nog, ik heb geleerd de pijn weg te denken want als ik mij focus op elke zeurende plek in mijn lichaam, wordt het toch gewoon erger. Dus ja, ik ga door… met een ontsteking ter hoogte van mijn nek, het wortelkanaal aan mijn tand, mijn linker polsgewricht, mijn linkerknie, mijn rechterhiel en de spier die van de rug richting lies vertrekt. Kortom… een beetje overal.

Het is vooral vermoeiend omdat het niet stopt. Omdat er niet één dag in mijn sarco-leventje is waarop ik geen pijn heb, me fysiek onaantastbaar voel. Omdat er geen moment meer is waarop ik gewoon zorgeloos gelukkig kan zijn.

En toch… is dat hetgene wat ik probeer. Mijn geluk zoeken in kleine dingen. Een vriendelijk woordje, een schouderklopje, de trouwe blik van mijn dier, een bloem die stilaan ontwaakt, een vogel die een prachtige serenade ten gehore brengt tot zelfs het lieveheersbeestje dat achteloos over de rand van mijn tuinstoel komt piepen.

Alles waar ik vroeger zo weinig tijd voor nam, is nu wat me verder doet gaan. Het geeft me energie en doet me even de strijd vergeten die ik dagelijks met mijn lichaam voer.

4 gedachten over “Beu-dag

 1. Hmmm, Tja, Helga, nou moet je me niet gaan nadoen hè? Ik heb de hele week al één grote opvlamming, en kom er maar langzaam uit. Maar ik wijt het aan de temperatuur, en de omschakeling naar de biosimilars waar mijn lijf klap na klap van krijgt.
  Ook jij bent niet van steen, ook bij jou komt er altijd een dikke rekening. Want ook stress is een grote factor, en nu denk ik alleen al aan País…
  Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 2. Door de pijn in mijn lijf en google kwam ik op jou blog terecht. Een jaar geleden werd ik doodziek, sarcoidose loffgren variant. Na een periode prednison leek ik beter te worden. 12week geleden begon de pijn in mijn lichaam opnieuw. Volgens mij exact dezelfde pijn als een jaar geleden maar volgens mijn internist onmogelijk. Objectief duit niets op sarcoidose maar ik ben inmiddels over de kop gegaan in de medische molen maar een diagnose, een verklaring voor de pijn die is er niet. Inmiddels werk ik de dag door met 60mg oxycodon maar nog heb ik pijn, en geen diagnose en volgens de internist onmogelijk dat sarcoidose terug komt. Mijn bloedbeeld, mijn longfoto en mijn huid zegt ook niet dezelfde uitslag als vorig jaar maar de pijn in mijn lijf, het stemmetje in mijn hoofd zegt toch dat dat het is……nu google afstruinen naar mijn eigen diagnose, want ik kan me toch niet zo maar zo ziek voelen😢

  Like

 3. Laat je onderzoeken bij een arts met kennis van zaken en neem vooral je volledig dossier mee. Blijven herhalen wat jij voelt, ook al is er niet onmiddellijk een wetenschappelijke verklaring voor. Maar jij kent jouw lichaam het best.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s