Toch een patroon?

Zijn we een stap dichter bij een genezing? Als ik de analyse op http://www.sarcoidosisnews.com moet geloven misschien wel. In het artikel ‘Tuberculosis-causing Bacteria Linked to Sarcoidosis’ geschreven door Özge Özkaya, die een MSc. in Molecular Genetics heeft van de University van Leicester en een PhD in Developmental Biology van de Queen Mary University in London, wordt de bacterie Mycobacterium tuberculosis ook gelinkt aan sarcoïdose.

In de studie uitgevoerd onder leiding van dr Markus Maeurer van het Zweedse centrum voor Allogeneic Stem Cell Transplantation (CAST) werden bloedstalen van mensen met sarcoïdose en Löfgren syndroom én mensen met tuberculose getest en vergeleken. Uit de analyse bleek dat er een vergelijkbaar patroon aanwezig was in alle bloedstalen.

Waar zit dan het verschil? Het lichaam van patiënten met sarcoïdose en Löfgren syndroom én mensen met tuberculose reageert blijkbaar verschillend op de aanwezigheid van de bacterie Mycobacterium tuberculosis. De manier waarop het lichaam reageert zou bepalend zijn voor het ontwikkelen van de ene of de andere ziekte. Dankzij deze bevindingen staat de wetenschap plots iets dichter bij het ontrafelen van grillige ziektes zoals sarcoïdose en andere auto-immuunziektes/systeemziektes.

Er is nog een hele weg te gaan en een kuur is nog niet voor volgende week, laat staan voor volgend jaar, maar dergelijke onderzoeken zijn uitermate belangrijk voor sarco-patiënten. Enerzijds omdat het ons gewoon een mentale boost geeft te weten dat er wel degelijk onderzoek naar ons geheimzinnig beestje wordt gevoerd. Anderzijds omdat er via die onderzoeken hopelijk toch patronen ontdekt kunnen worden waardoor een gezonde kuur niet langer een utopie is. Medicijnen, los van corticosteroïden en minder belastend voor het lichaam, zijn wellicht niet voor morgen. Maar er is hoop. En dat is waar het bij ons om draait.

Elke stap in de richting van een genezing… is een goede stap. En hopelijk komt het moment waarop ik via de natuurwinkel, bij de apotheker of de dokter een kuur kan opstarten die mijn sarco-beestjes eindelijk zal lamleggen waardoor de oorlog in mijn lichaam gestopt kan worden. Ik wil het peloton mee aanvoeren en stel mij hierbij graag kandidaat als vrijwilliger. Want bij elke missie zijn er verkenners. En als ik er mee voor kan zorgen dat sarcoïdose uit mijn lichaam én dat van mijn lotgenoten/vrienden verdwijnt… graag!

Lees meer op: https://sarcoidosisnews.com/2017/02/15/study-confirms-bacteria-that-causes-tuberculosis-also-involved-in-sarcoidosis/

 

 

2 gedachten over “Toch een patroon?

  1. Als dat toch eens waar kan zijn… Alleen dat idee is voor mij alweer voldoende motivatie om vooral door te gaan. Dank Helga, mijn Belgische vriendin, voor het delen van dit goede nieuws.
    Een leven zonder sarco… De utopie wordt misschien wel realiteit!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s