Omgaan met… part II

Een rugzak boordevol ervaringen. Dat neem ik mee uit de tweedaagse opleiding ‘Omgaan met sarcoïdose’, georganiseerd door SBN in Nederland.

Twee dagen doorbrengen met lotgenoten, partners van en ervaringsdeskundige trainers is best wel intensief en confronterend maar het is ook een echte ‘eye opener’.

Omgaan met mijn ziekte heb ik in de twee jaar waarin ik weet dat ik sarcoïdose heb wel al geleerd. Maar omgaan met of eerder toegeven aan de beperkingen die het lichamelijk met zich meebrengt klaarblijkelijk nog niet. Ik functioneer nog dagelijks alsof ik niets heb en betaal er ’s avonds en tijdens mijn weekends de prijs voor. Daar is dus wel nog werk aan.

De voorbije twee dagen heb ik echt mooie mensen leren kennen. Sommigen onder hen hebben zich al prima aangepast aan hun nieuwe lichaam en hebben er vrede mee, anderen zijn nog volop bezig het te accepteren. Je voelt de tweestrijd die ze voeren en begrijpt wat ze doormaken. En ik zit ergens tussenin.

Het was fijn en intens om verhalen van andere lotgenoten te horen, emoties te voelen opborrelen en eerlijke, diepgaande gesprekken te voeren. Of gewoon bij mekaar te zitten en met één blik te begrijpen hoe de ander zich voelt. Want ook dat is sarcoïdose. Veel sneller prikkels oppikken uit je omgeving en ermee leren omgaan. Veel sneller aanvoelen wanneer iets voor een ander niet lukt.

De voorbije twee dagen moest niks maar kon alles. Of het nu praten over je gevoelens, nieuwe plannen maken, luisteren of gewoon discreet op de achtergrond blijven was… voor alles was er ruimte en begrip. Want als sarcoïdosepatiënt weten we als geen ander hoe belangrijk de notie begrip wel is. We kijken dagelijks aan tegen vooroordelen, onwetendheid of krijgen opmerkingen die kant noch wal raken. Deels omdat je omgeving niet begrijpt wat sarcoïdose echt inhoudt en welke impact het heeft op je hele zijn, deels ook omdat chronisch ziek zijn in het plaatje van deze dolgedraaide maatschappij niet past.

Rust… begint bij jezelf. Dat is wat deze training me heeft bijgebracht en waar ik vanaf nu werk van zal proberen te maken.

 

2 gedachten over “Omgaan met… part II

  1. Mooie conclusie voor jezelf en je partner. Gun jezelf je rust, want die kans krijg je nooit meer. Laat alles rustig bezinken, en ja, praat er thuis over. Veel. Daardoor hebben wij precies in kaart kunnen brengen hoe we ten opzichte van elkaar staan, en hoe we samen vooruit gaan. Dit heeft ons zoveel rust gebracht, dat we elkaar nu niets meer hoeven uit te leggen als het gaat om dingen niet of juist wel doen. Heel veel gaat nu ongemerkt en automatisch. En dat is erg lekker, dat kant ik je verzekeren. Heel veel succes met het verwerken van alle indrukken, emoties en informatie; en veel plezier met dag drie over een paar weken.

    Even los van dit alles vond ik het erg leuk jou en je partner even persoonlijk de hand te schudden. Ik wist vooraf dat we niet veel tijd zouden krijgen om bij te praten, want dit was jullie training. Maar het was erg aangenaam; ik hoop dat dit een beetje wederzijds was.

    Veel groetjes
    Rob

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s