Ode aan Toon

100 jaar zou hij vandaag geworden zijn. Toon Hermans, een entertainer pur sang. Maar ook een eenvoudig man met een onbegrensd talent om alle kleine dingen groots voor te stellen. Van jongs af aan ben ik gefascineerd door zijn gedichten, zijn conferences, zijn spitsvondigheid.

Op zijn 100ste verjaardag vond ik het wel gepast om hem even extra in de bloemen te zetten door één van zijn pareltjes uit te lichten.

DAG

Elke dag is er één
Elke dag is uniek
De een is een put
De andere een piek

Gun elke dag
Zijn eigen gezicht
De ene is open
De and’re is dicht

Het lijkt op ons lijf geschreven. De ene dag kunnen we als sarcoïdosepatiënt bergen beklimmen, de andere kunnen we niks. Die voortdurende zoektocht naar een evenwicht tussen wat ons hoofd wil en ons lichaam kan, is vaak vermoeiend en doet ons tegen grenzen aanlopen waarvan we het bestaan soms zelf niet kenden. Maar in elke dag schuilt er ondanks alles iets unieks.
En dat is waar ik sinds mijn sarcoïdose nog meer dan vroeger aandacht voor probeer te hebben… te maken. Het klinkt melig maar het is het niet. We leven in zo’n hectische tijd dat we soms voorbijgaan aan de schoonheid rondom ons. We focussen vaak alleen op negatieve dingen, gaan mee in zinloze discussies en vergeten te genieten van wat écht telt. Een vriendelijk gebaar, de trouwe blik van je viervoeter, een ster aan de hemel, de pracht van de natuur, …

Ondanks alle ongemakken, de voortdurende vermoeidheid en de onzekere toekomst heeft deze systeemziekte me ook al veel mooie momenten gegund. Omdat ik veel intenser dan vroeger kijk, luister, voel, proef… en geniet.

Of zoals Toon het zou zeggen:

Vandaag is de dag
Hij komt maar één keer
Morgen dan is het
Vandaag al niet meer
Niet zeuren, geniet
Van het leven, het màg,
Maar doe het vandaag,
Want vandaag is de dag.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s