Gevaarlijke ontstekingsremmers

Wat een heerlijk vooruitzicht. Vandaag in de krant: “Volgens een studie gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology, is het gebruik van Ibuprofen niet zo onschuldig als het lijkt.” Het kan leiden tot doofheid als je het meer dan zes jaar regelmatig neemt, hart- en nierproblemen en een verhoogde bloeddruk. En wat doe je dan als sarcoïdosepatiënt wanneer dit je wordt aangeraden om de vele ontstekingen eigen aan sarcoïdose te onderdrukken?

Ik neem inderdaad dagelijks Ibuprofen. Je leest het goed: DAGELIJKS. Doe ik dat niet dan laaien de ontstekingshaarden in mijn lichaam in alle hevigheid op.
Maar volgens diezelfde krant zou het voor mensen die dit medicijn nemen tegen chronische pijn echt wel risico’s inhouden. Tot zover de wetenschappelijke informatie. En wat nu? Ik neem al concentraten van Kurkuma om via die weg de ontstekingen proberen in te dijken maar Ibuprofen en consorten – naast corticosteroïden – zijn echt wel cruciaal om de beestjes snel een halt toe te roepen.

In goede periodes probeer ik zeker af te bouwen maar op slechte dagen is dit medicijn wel degelijk een hulpmiddel om pijn én ontstekingen te onderdrukken.

Nood aan onderzoek

Hiermee is nog maar eens het bewijs geleverd dat er DRINGEND nood is aan financiële middelen om degelijk én grondig wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar sarcoïdose. Waar kan ik me opgeven als proefkonijn? Waar kan ik dit verdomd lichaam dat geteisterd wordt door ontstekingshaarden tot in de kleinste details laten onderzoeken in de hoop eindelijk een heilzame kuur te vinden die voor ons allen niet zo nefast is op (langere) termijn? Ik heb al problemen aan lever, longen en gewrichten door de sarcoïdose. Moet ik er dan nu ook nog nierproblemen en andere ongemakken bij nemen? Moet ik echt doof worden op lange termijn omdat ik jarenlang een medicijn moest nemen om mijn ziekte in te dijken?

WORD WAKKER dames en heren politici! Geef ons een kans op een ‘menswaardig lichaam’. Dat sprankeltje hoop dat er ooit een kuur zal worden gevonden – liever vandaag dan morgen – die alle organen in ons lichaam niet verder kapot maakt. Een genezing die alle zieke cellen terug tot rust laat komen en de overige, goede cellen die er nog zijn, niet verder aantast. Plaats sarcoïdose actief bij op de lijst van chronische ziekten én laat er diepgaand onderzoek naar uitvoeren. In de hoop een rode draad te vinden in het ziektebeeld van sarco-patiënten en omgevingsfactoren die de evolutie van deze systeemziekte kunnen beïnvloeden.

Ik ben bang, beste politici, oprecht bang. Ik heb angst voor mijn toekomst, mijn levenskwaliteit. Ik ben afhankelijk van medicijnen die ervoor zorgen dat de ziekte onder controle blijft en ik meestal kan blijven functioneren zoals voordien. Maar net die medicijnen kunnen me op termijn nog zieker maken, medische ongemakken veroorzaken die mijn leven een volledig andere wending kunnen geven. Een ommezwaai die totaal niet positief is én die ik ook niet heb gewild.

Maak middelen vrij om deze systeemziekte te ontrafelen en een gezonde kuur te vinden. Zodat het sarco-beestje voor eens en voor altijd bij de kop kan worden gevat en niet zoals nu bij de staart.

Een gedachte over “Gevaarlijke ontstekingsremmers

  1. Ik hoop echt dat zowel de Belgische als Nederlandse overheid ooit het belang gaat inzien van deze noodzaak. Maar het zal bij hopen blijven ben ik bang… De farmaceutische industrie is bepalend, en zal daar geen winst kunnen behalen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s