Kurkuma, het gele goud

Onlangs las ik op http://www.cbsnews.com een interessante bijdrage over ‘Turmeric, the spice of life’. In dit artikel werden de heilzame eigenschappen van de specerij kurkuma uitgelicht. Deze specerij wordt vooral in India geoogst en is verwant aan de plant waarvan gember komt. De heilzame eigenschappen van kurkuma zijn al lang gekend, vooral in de bestrijding van Alzheimer. Maar ik was aangenaam verrast te lezen dat deze ‘geelwortel’ ook positief kan bijdragen in het verlichten van artritis, diabetes, Parkinson én ook ziekten met ontstekingsverschijnselen. Zoals sarcoïdose dus.

Kurkuma  wordt al sinds de Indiase geneeskunst geprezen om zijn reinigende eigenschappen en zelfs in de 12de eeuw werd het al gebruikt als medicijn.  Curcumine, de stof die in deze geelwortel zit, werkt ontstekingsremmend, is een sterke antioxidant en tevens antibacterieel.

Spijtig genoeg vind je de geelwortel niet gemakkelijk vers in onze contreien maar een theetje laten trekken van dit goudgele kruid kan ook al wonderen doen. Een eetlepeltje kurkuma, eventueel aangelengd met een eetlepeltje gember laten trekken in een glas warm water met een sprankel citroen erbij of een lepel honing… Het begin van een anti-inflammatoire dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s